Danckaerts patroontekensysteem

Met het patroontekenysteem van Danckaerts kunnen persoonlijke maten worden omgezet in een goed passend basispatroon. Hiervoor werkt de Danckaerts coupe met een unieke mathematische opzet.

De methode werd omstreeks 1895 ontwikkeld door Maria Elisabeth Danckaerts in samenwerking met haar man, die ingenieur was. Het basisprincipe bleek zo goed te zijn dat het door de jaren heen hetzelfde is gebleven. De patronen worden door de Danckaertsleden steeds aangepast aan het veranderende silhouet en uitgebreid in verband met de ontwikkeling van nieuwe materialen en stoffen. De patroontekenmethode is vastgelegd in de volgende boeken:

De boeken worden regelmatig herzien door nieuwe inzichten op materieel en technisch gebied, kennis en ervaring.

De basispatronen uit de boeken worden aangevuld met uitgewerkte patronen van actuele mode in ons vakblad Coupe & Mode, dat vijf maal per jaar verschijnt. In Coupe & Mode vindt u ook veel informatie over de technische aspecten van het modevak, proportie, tentoonstellingen, boeken, ontwikkelingen in de modewereld en natuurlijk nieuws vanuit de vereniging.

Voorbeeld basispatroon

Dit patroon is een zogenaamd grondvorm: een bovenlijfje tot de taille, aangesloten hals en geen mouwen. Vanuit hier kunnen allerlei soorten ontwerpen ingetekend en uitgewerkt worden: van een simpele blouse tot avondjapon.

Meer over opleidingen >