Al sinds vijf jaar heb ik enkele cursisten die de wens hebben om historische kleding/hoeden te maken. Sommigen zijn lid van een vereniging voor historisch dansen, anderen hebben een voorliefde voor historische kostuums die ze dragen op kasteelfeesten.

Van het een komt het ander. Je gaat je verdiepen in de historische kleding: modellen, de materialen die gebruikt werden. Boeken aanschaffen, internet en Pinterest afstruinen, musea bezoeken, er is zoveel te vinden en te bestuderen, je komt tijd te kort. Vanzelf kwam de wens om zelf een historische japon te maken met de intentie om deze dan ook te kunnen dragen op een festiviteit.

Gemma een cursiste van mij die elk jaar een kostuum maakt voor Elfia Haarzuilens, maakte Annemiek, Conny en mij enthousiast om naar Elfia Haarzuilens te gaan. In Elfia kan je zijn wie je wilt zijn. Een fee, een sprookjesprinses of een heks, vampier, piraat, draak, maar natuurlijk ook een dame gekleed in een Victoriaanse jurk uit de 19e eeuw.

Mijn keus viel op de 19e eeuw late Victoriaanse periode, de bustle dress. Boeken aangeschaft van Frances Grimble die een aantal uitgebreide boeken heeft geschreven over deze periode en aan de slag. Eerst voor de onderkleding corset, crinolette tekenen en daarna de bovenkleding. Je komt voor verrassingen te staan, maar alles is een leerschool en je doet wat ervaring op. Om het geheel af te maken een pruik gezocht, hoedje gemaakt en een cape gehaakt voor wanneer het koud zou zijn. Dit is het resultaat.

Helaas hebben we niet met zijn vieren Elfia kunnen bezoeken. Gemma werd twee weken voor de festiviteit helaas getroffen door een hersenbloeding en was ten tijde van Elfia opgenomen in een revalidatiecentrum. Het gaat gelukkig al beter met haar en we hopen volgend jaar met haar samen Elfia weer te kunnen bezoeken.

Ik ben al gestart met de voorbereidingen voor mijn nieuwe uitdaging, een Robe a la Francaise uit de 18e eeuw. Als je het HA (historical accurate) maakt dan wordt alles met de hand genaaid. Daar ben ik nog niet helemaal over uit, eerst maar starten met het maken van de patronen voor een korset, hemd, panier, onderrok en de Robe a la Francaise. De nodige boeken aangeschaft van Janet Arnold, Linda Baumgarten en Nancy Bradfield,  ik vermaak mij wel deze komende zomer en winter.

Bep Adjodhia