Zaterdag 29 maart 2025 organiseert de Danckaerts weer een “technische dag”. Wat staat er op het programma.

Conservering van Textiel & kostuums en Mannequinage (costume mounting).
Door: Mieke Albers.

In het eerste deel van de lezing zal Mieke uitleg geven over de omvang en geschiedenis van de kostuum- en textielcollectie van het Rijksmuseum en vertellen over haar werk als textielrestaurator. De begrippen restauratie en conservering zullen worden uitgelegd en de verschillende aspecten van de (passieve) textielconservering zullen worden behandeld.

In het tweede deel wordt aan de hand van verschillende voorbeelden uitgelegd wat costume mounting inhoudt: het mode silhouet is uitgangspunt voor het tonen van een kostuum op een  pop (body). Omdat het silhouet door de eeuwen heen verandert, is de keuze voor een type pop en ondersteunend materiaal hiervan afhankelijk. Zoals een coupeuse uitgaat van de maten van een lichaam werkt het bij costume mounting precies andersom en moet de textielrestaurator vanuit het kostuum denken. Naast standaard commerciële “body’s” moeten deze ook met regelmaat door de restaurator op maat worden gesneden, gevormd en bekleed. De verschillende materialen die voor deze vervaardiging en mannequinage nodig zijn worden besproken.

Workshop Borduren met kralen en pailletten op zijde tule.
Door: Marjolein van der Heide.

Haute Couture stukken worden uitsluitend op maat en met de hand gemaakt. Hiervoor worden de allerfijnste stoffen en de beste materialen gebruikt. In de tentoonstelling “Dior- een new look” In het Kunst Museum in Den Haag zijn daarvan prachtige inspirerende voorbeelden te vinden. Zijde tule is daarin vaak als ondergrond gebruikt waar prachtig borduurwerk op is aangebracht. Het transparante en luchtige effect van tule en het verfijnde materiaal is een geweldige combinatie om als basis te gebruiken voor borduurwerk met kralen en pailletten.

In deze 2,5 uur durende workshop ga je een rijke versiering op zijde tule maken. Je gaat aan de slag met kralen, pailletten, Preciosa kralen en andere opnaaistenen. Hiervoor gebruik je een kralennaald. Je maakt kennis met verschillende soorten zijde en nylon tule en hoe je deze kan stabiliseren voordat je er op kan borduren. Werken op tule brengt enkele uitdagingen met zich mee. Marjolein laat de verschillende mogelijkheden zien en geeft uitleg over de technische oplossingen die er voor zorgen dat je bijvoorbeeld kleine kralen niet door de mazen naar de achterkant trekt. We laten ons inspireren door de verschillende voorbeelden uit de Dior tentoonstelling. Daarnaast neem Marjolein ook voorbeelden uit haar eigen atelier mee om te laten zien.

De deelnemers krijgen een materiaalpakket wat bestaat uit verschillende soorten tule stof, een setje kralennaalden, verschillende soorten kralen, pailletten en opnaaistenen.

Het materialenpakket bevat voldoende materialen om gedurende de workshop te kunnen experimenteren met de technieken en om daarna een klein ontwerp uit te kunnen werken.